dimarts, 30 d’abril del 2024

El president Puigdemont i el president Sánchez

 

El destí ha volgut que coincideixin el mateix dia la declaració de Pedro Sánchez sobre la seva continuïtat i la mort de la mare de l'MHP Puigdemont. Fa temps que sostinc que aquestes eleccions i aquesta legislatura seran un combat singular, mà a mà entre els dos presidents que es troben en nou tràngol, encara que, per desgràcia, hi estiguin implicades altres persones.

El que és sorprenent és la diferent actitud amb què els mitjans i molts polítics han abordat els dos casos. Mentre que pràcticament ningú no ha deixat de recolzar el president català en aquests moments difícils, fins i tot, els seus adversaris polítics, gairebé ningú ha tingut el menor gest de simpatia cap al president espanyol quan ell també es troba en un moment difícil i decisiu de la seva vida, bé que per raons molt diferents. 

En Sánchez s'hi ha concentrat tota la tírria, totes les sospites, les acusacions, els insults en pràctica unanimitat dels mitjans i periodistes, sobretot els catalans. És com si ara la maquinària de fang s'hagués estès a tots els mitjans, inclosos els d'esquerra. No hi ha comentarista que no s'hagi exercitat a menystenir el president del gobierno, atribuint-li cinisme, falsedat i instrumentalització de l'assetjament a la seva dona. I com més ignorant i groller és l'autor, més desagradables són els epítets. 

L'opinió més freqüent, la més compartida és que tot és "teatre". Deixant al marge la feble idea que aquí es trasllueix sobre què és el teatre, no ha aparegut ni un intent de comprensió, d'empatia, de proximitat a la persona. Cegats amb la idea, una mica estrafòlaria, que Sánchez pretén interferir en les eleccions catalanes, els opinadors i tertulians rebutgenen que la reacció presidencial neixi del fet que la seva dona estigui sent víctima d'una injustícia. 

Perquè aquesta és la qüestió de fons. És una injustícia, com sabem tots. Una injustícia descarada i emparada en l'imperi mediàtic i judicial de la dreta. Molts independentistes catalans recorden avui en vengança que les peripècies de l'esquerra espanyola "els agafen lluny". Una actitud lamentable car la injustícia, sigui a qui sigui, mai no ens pot "agafar lluny", hagin fet els altres el que hagin fet. Quan altres independentistes argumenten que el més semblant a un espanyol de dretes és un espanyol d'esquerres donen ganes de capgirar dient que el més semblant a un català de dretes és un d'esquerres, incapaç d'actuar amb justícia i equitat. Cap dels opinadors que més durament ha carregat contra Sánchez ho ha fet mai de la mateixa manera amb Aznar a Rajoy. 

Sobre això caldrà parlar en el futur. La recepció que ha tingut la decisió de Sánchez no permet ser gaire optimista. Fins i tot els qui són víctimes d'aquests mètodes i haurien de saber una mica més i no deixar-se atabalar, i presumir-li objectius espuris, falsos, enganyadors. Perquè tothom sap que està dient la veritat. Que ho faci perquè ara li toca patir a ell no ens ha d'alegrar perquè, en el fons, també ens perjudica. 

Pedro Sánchez ha estat capaç de reconèixer que no va estar a l'altura de les circumstàncies quan els mateixos pistolers i matons de la dreta van atacar Podem. Hi ha oblidat que, abans de Podem, les víctimes han estat els independentistes catalans. Fins i tot els del seu partit, com va passar amb el cas de Demetrio Madrid als anys vuitanta. No és molt el que reconeix, però obre un camí per entendre'ns en una política de regeneració democràtica. Però ara ja no podem errar, i Sánchez ha d'entendre que si ja es va equivocar una vegada amb Podem, li pot passar una altra. 

A la TV ha dibuixat un panorama binari, maniqueu i fals i cal esperar que no es deixi arrossegar per ell. En el camp dels dolents, responsables de tots els excessos, situa els mitjans digitals (als quals no considera mitjans), les pàgines web, etc. i, a l'altre, òbviament tots els altres mitjans, els bons. És a dir, en la guerra actual entre els mitjans digitals i els convencionals adopta el punt de vista d'aquests sota la consigna molt ominosa que cal diferenciar llibertat d'informació i llibertat de difamació. No sé si per aconseguir aquest objectiu cal alguna cosa diferent de fer servir el Codi Penal, però, en tot cas, s'ha de demostrar a què recorren aquests fementits mitjans digitals que no facin altres convencionals, com El Mundo, El Español, l'ABC o la Razón o emissores com la Cope o Llibertat digital

Personalment, Pedro Sánchez mereix el suport de tota persona demòcrata de bona fe. Políticament, aquest desagradable assumpte ha de servir perquè deixi de practicar doble joc, forci la renovació del CGPJ, porti a bon terme la Llei d'Amnistia i derogui la llei Mordassa, tot molt més eficaç que ficar-se al vesper de limitar la llibertat de premsa, sigui o no digital.