dijous, 9 de maig del 2024

El cordó sanitari i la pujada d'AC

Els líders s'han prodigat als mitjans, s'han escampat a tot arreu, en actes, compareixences, entrevistes, manifestacions. L'espai s'ha omplert de soroll, talment un soc àrab, si ho puc dir així sense ser titllat de xenòfob, on cadascú predica la seva mercaderia i denigra, si també ho puc dir així sense ser titllat de racista, la del competidor. Els moments més espectaculars, malgrat que no més clarificadors, dos debats televisats amb tots els caps de llista, excepte l'alternança de la CUP i l'absència de l'MHP Puigdemont que es troba a Catalunya, però extramurs de la jurisdicció espanyola i és substituït pel flegmàtic Sr. Josep Rull.

El primer debat es va fer en castellà tot ell, sense pietat, encenent les ires de l'auditori independentista no només contra la Sexta (subvencionada pel Govern), sinó contra els partits independentistes per claudicants. Després del segon debat, perfectament prescindible, es veig que és impossible retenir amb algun detall els programes ni tan sols escoltant els líders que parlen sempre alliçonats pels assessors d'imatge, és a dir, com autòmats. La imatge dels polítics surt de les entrevistes al pas, les declaracions, llur manera de reaccionar quan la gent els xiula en comptes d'aplaudir-los. I aquesta imatge polièdrica és la que després la gent bolca a les enquestes.  

Les enquestes, l'oracle de Delfos, tan incertes com aquest, són element ritual decisiu a les campanyes. La immensa majoria reflecteix amb fidelitat el món com ho veu el que la paga, sigui institució, empresa o mitjà. Les publicades, és clar. Les no publicades es llegeixen a les cares dels líders. Serveixen, sobretot, perquè els columnistes i els bloguers ens entretinguem fent cavil·lacions. 

Només en un aspecte registren les enquestes un fenomen que no tenia padrí: contra tota previsió, Aliança Catalana s'introdueix al Parlament, empesa per l'ànim que li donen els atacs furibunds dels seus adversaris, per a desesperació dels d'Alhora que veien l'efecte Streisand de la pràctica. Però ningú no els va fer cas, com en tot el que expliquen amb llur estoica paciència.

Un veto a l'extrema dreta, centrat només en Aliança Catalana i no en VOX, evidencia que el problema no és l'extrema dreta sinó la voluntat de barrar el pas a una opció que se suposa emergent i pot restar vots. VOX té el seu espai reconegut; Sílvia Orriols, no. Per això, enraonen els vetadors, com bons fariseus, el millor és no deixar-la accedir als mitjans, silenciar-la. Resultat: han passat la campanya parlant-ne. De vegades han fet més que parlar (malament) d'Orriols i han escomès els seus seguidors, cosa que no fan amb els de VOX per raons òbvies. 

La tasca dels mitjans públics i privats subvencionats n'ha estat exemplar. Han mantingut la narrativa als límits que el govern i el seu partit han fixat. Només el president Aragonès, molt conscient del seu nefast destí demoscòpic, busca desesperadament la lluita cos a cos amb el president a l'exili. Però aquest ja està en un combat singular amb el Sr. Illa, testaferro del president Sánchez; el duel entre els dos presidents. En comptes de fer-se fonedís, el president Aragonès presumeix que Puigdemont té por. S'arrisca que l'altre li respongui que els cavallers no justen amb escuders.

Tothom parla d'un vot ocult important, que és una manera poètica de referir-se als indecisos, un 40%, que no és una minúcia, i també als que diuen estar decidits però amaguen el seu veritable vot. Vot ocult que tothom  atribueix, en molt diferents proporcions, al president Puigdemont i a la Sra. Sílvia Orriols, dues candidatures  que comparteixen un element important en ser alienes a l’espai partitòcratic tradicional.

L’objectiu de l’una és restituir a la Generalitat el president il·legítimament destituït, cosa que té un gran valor simbòlic, de bufetada a l'Estat espanyol que pocs independentistes rebutjaran propinar-li, raó per la qual concentraran llur vot en el president a l’exili. L’objectiu de l’altra, permetre que una veu dissident que ha confrontat el govern i ha estat silenciada a tot arreu entri al Parlament.

Sembla que les dues sorpreses en aquestes eleccions poden ser el MHP Puigdemont i na Sílvia Orriols.
------------------------------------
(La foto és de l'article de Odei A. Etxearte, "Els independentistes aïllen Aliança Catalana dels pactes", publicat en Vilaweb el 08/05/2024.