divendres, 21 de gener del 2022

La dignitat del Parlament

Amb la MHP Laura Borràs, el Parlament està retrobant la seva dignitat, perduda al cau de la política partitocràtica. El camí és costerut i està ple de paranys i interessos creats, defensats amb astúcia i habilitat per gents expertes en retorçar les normes. És lògic, doncs, que la nou vinguda presidenta de vegades es deixi impressionar per mistificacions com els suposats drets adquirits. Tanmateix, el que importa és que la presidenta està fent neteja al funcionament de la càmera, eixecant les catifes i posant remei a un procés de degradació de la institució. 
 
Els seus deu mesos de mandat han estat un terrabastall a les pacífiques aigües de les corrupteles dels partits, fins i tot, el seu. Una situació que, a més de desprestigiar la institució, li minava força política davant l'Estat, que la feia servir com a càmera delegada per a la repressió espanyola. El cas de la inhabilitació del MHP Torra, amb la complicitat d'ERC, va ser la darrera mostra d'aquesta degradació. 
 
La MHP Borràs ha fet al cas del diputat Pau Juvillà el contrari del que va fer el seu predecessor, Roger Torrent, que va retirar l'escó a correcuita al MHP Torra. Anem doncs bé perquè això vol dir que la cosa va al seriós. Tant que, arrossegat per l'exemple de la presidenta, el MHP Aragonès s'ha vist forçat a declarar en públic el seu ferm suport al diputat Juvillà. El suport que no va trobar pel seu president quan ell era vicepresident i aspirava a ser el visir en lloc del visir. 
 
És veritat que el suport presidencial es fa de franc perquè les conseqüències de desobeir un mandat de la Junta Electoral Central, si n'hi ha, afectaran la presidenta. Tanmateix, la declaració suposa un compromís al qual s'haurà de fer front si la persecució judicial de lawfare que pateix la presidenta assoleix el punt de la inhabilitació. Que aquesta possibilitat es doni d'antuvi amb la desobediència al cas de Pau Juvillà, serà més del mateix. Perquè, aleshores, si el Parlament dona suport per majoria absoluta a la seva presidenta, la desobediència afectaria la Generalitat, que seria, un cop més, una Generalitat sediciosa.