divendres, 3 de desembre del 2021

Прощай, Cipollino.

Adeu, Cipollino. 
 
Fa uns anys, en temps de l'inefable M. Rajoy, uns humoristes russos, des d'una emissora en Moscou, van trucar al ministeri espanyol de defensa, fent-se passar per periodistes. Van aconseguir parlar amb la ministra, aleshores María Teresa de Cospedal, per comunicar-li una informació confidencial de màxima importància: el MHP Puigdemont era un agent secret rus conegut pel seu nom de guerra, Cipollino. La ministra va donar crèdit a la pressa de pèl dels còmics. Per pensar en quines mans tenia i té el país veí dipositada la seva (i, per desgràcia, nostra) defensa. 
 
El cas és que la fabula Cipollino es va convertir en un argumentat informe de la Guàrdia Civil, amb l'habitual fantasia gòtica del benemèrit cos, sobre la Russian connection. L'informe va servir com nucli d'una investigació de dos periodistes audaços que va acabar sobre la taula redacció del New York Times, la boca de la veritat al món contemporani. La investigació va citar també com fons un informe d'intel·ligència europeu de deu pàgines que en essència havia estat confirmat per dos funcionaris espanyols. 
 
Primer resultat: el NYT denuncia que darrere l'independentisme català és troba el tradicional enemic d'Occident en general i els EUA en particular. En conseqüència, el PSOE demana que l'Europarlament investigui la possible connexió de l'independentisme amb els russos. I ho aconsegueix, suposo que amb el suport entusiasta del senyor Borrell. 
 
Segon resultat: Oriol Junqueras dona per certa la informació del NYT i considera un "greu error" anar a dialogar amb els russos; cal fer-ho amb els països democràtics. I tot l'orfeó d'ideòlegs republicans el segueixen en el sibil·lí atac als de JxC, donant crèdit, en definitiva, a la història de l'agent secret Cipollino que els humoristes van clavar a la ministra de defensa una miqueta més elaborada. El que es tracta és sempre d'atacar l'independentisme, aprofitant fins i tot els bolos fabricats en Madrid. 
 
L'esquerpa resposta del responsable de l'Agència europea d'Intel·ligèntsia, Borrell, deixa clar que la informació del NYT era un bolo fabricat per la policia espanyola i els dos periodistes. Ara, la llegenda de Cipollino s'ha acabat. Seria bo que Oriol Junqueras, el bona persona, demanés disculpes per haver-se empassat una falsedat només que per fer dany als teòrics aliats.