dimarts, 7 de desembre del 2021

El dret a cremar la bandera

Diu la senyora Arrimadas que els que cremen la bandera espanyola és perquè odien el que representa. Gran descobriment que cal compartir en benefici de la humanitat. Podria ser que la cremessin per alguna altra raó menys abominable als ulls de la diputada, potser per trobar un nou teixit ignífug o per contribuir la il·luminació pública. Però no pas. La cremen per pur odi a què representa. És una veritat de Pero Grullo, personatge castellà molt conegut. Per quina altra raó hom perdria el temps de cremar una cosa tan inútil com la bandera espanyola -i, en general, qualsevol altre símbol tan inútil com aquest-, si no fos perquè odia el que representa?
 
I què representa la bandera espanyola? Segons la mateixa senyora Arrimadas, "una de les democràcies més avançades del món i una de les nacions més importants de la història". No sé qui haurà ficat al cap de la dona (que no sembla capaç d'empassar-se idees una mica més complicades) aquest judici sobre Espanya absolutament fals. Espanya no és una de les democràcies més avançades; ni tan sols és una democràcia. I quant a ser una de les nacions més importants, això acabà fa més de tres-cents anys. Enguany, Espanya no pinta gran cosa a Europa i prop de res al món.
 
Encara que el país fos una democràcia avançada i molt important, els seus habitants tenen el dret a cremar la bandera, sobretot si són part d'una nació oprimida per la violència que aquesta bandera representa. És un dret fonamental que s'anomena llibertat d'expressió que ha de poder exercitar-se amb independència de quines siguin les motivacions, si l'odi o un amor tan intens que abrasa l'objecte de la passió. 
 
Un dret fonamental que la senyora Arrimadas, candidata que va ser a la presidència de la Generalitat i després d'Espanya, sembla partidària de suprimir quan la motivació no li agradi. Prova que Espanya no és una democràcia.