dilluns, 5 d’octubre del 2020

Els vincles electius

Quin diable va fotre la intel·liguèntsia al mig de l'esfera pública, quan ja estava a punt d'assolir un estat catalèptic fet de murmuris de confessionari i baralles tavernàries? Però, home de Déu, heu destrossat la serenitat i la pau del personal! Per seguir com ovelles les consignes de la infal·libilitat pontifícia i assetjar com llops els discrepants no cal pensar. Que diables ve  a fotre la intel·liguèntsia? 
 
Aquests de JxC semblen haver-hi pres l'idea com a consigna. Vet aquí unes declaracions intel·ligents al sentit més estricte de la paraula perquè cal llegir entre línies. "Una victòria independentista ha de tenir conseqüències polítiques vinculants". Per què és una declaració intel·ligent? No pel que diu, que és una obvietat, ja que tots els resultats són vinculants, sinó pel que no diu, però està implícit a l'expressió "victòria independentista" i posa el negre dit del dubte sobre la llaga de la claudicació. Quina és la seguretat que tots els que es diuen independentistes siguin independentistes?
 
A les eleccions passades va haver-hi una majoria de vots independentistes, el resultat era, clar, vinculant. I?
 
Aleshores, per si algú no havia entès el sentit de la declaració, l'essencial no és si els resultats seran o no vinculants perquè ho seran en qualsevol cas. L'essencial és aclarir d'una vegada si els que es diuen independentistes estan disposats a fer la independència que no van fer a la passada legislatura.