divendres, 18 de setembre del 2020

Un altre discurs fort i intel·ligent

Quan es vol exalçar la qualitat d'un polític se'n parla d'un "home d'Estat" per subratllar que no és de cap partit. És el que passa amb el MHP Puigdemont, també un home d'Estat. I tots dos són més que homes d'Estat. Com a polítics són veritables freaks. Per exemple, tenen paraula i diuen el que pensen. Al fons, com tothom sap, són més que homes d'Estat perquè no són polítics; o sigui, són polítics freaks.
 
El discurs del president Torra (que val molt la pena escoltar aquí) és un resum succint dels greuges històrics i actuals de Catalunya davant Espanya, sense oblidar cap ni u; exposa amb detall la corrupció estructural d'un Estat hereu d'una dictadura de la qual encara no s'ha lliurat; denuncia com mai s'havia fet a tan altes instàncies l'opressió política i l'espoli econòmic que pateix Catalunya a mans de l'Estat espanyol; afirma que aquest Estat és irreformable; i li nega la legitimitat per interferir (encara que amb pretextes judicials) a la política catalana. Això vol dir, pel que fa a ell mateix, que no té intenció d'acatar personalment la decisió del tribunal. Una altra cosa serà el que facin els seus socis al govern i Parlament. 
 
De fet, president, ets molt més que un home d'Estat. Ets un ésser humà admirable. Ha de ser molt difícil governar quan tens tres enemics entestats a fer-te fracassar: la pandèmia, l'Estat i els teus "socis" de govern i fins i tot fas un discurs fort i intel·ligent. Totes les forces unionistes, cada dia, a cada cop, els "socis" del govern i llurs bateries mediàtiques, demanen eleccions com si fossin comitives rogatòries. El propòsit amagat és aturar el procés de consolidació del lideratge del MHP Puigdemont al capdavant de JxC, un lideratge compartit pel president Torra, com es pot veure i escoltat al seu discurs, en el que ha sigut fins aleshores un govern de "duumvirat". 
 
El propòsit manifest, l'excusa que es fa, és que no podem permetre que un tribunal convoqui les eleccions catalanes perquè seria un insult. I la pregunta és: per què pas? Si s'accepta que un tribunal inhabiliti al President, per què no acceptar que convoqui el que vulgi? A banda deixem que el tribunal no necessita convocar res. Ja ho fa l'oficiós MHP del Parlament que diu que, si hi ha inhabilitació, posarà en marxa a correcuita els mecanismes prevists a l'Estatut i el reglament del Parlament per convocar eleccions. 
 
El president Torrent compleix sempre escrupolosament els reglaments espanyols encara que estiguin redactats en català.
 
 Desobeir és cosa dels altres. Dels que volen la independència.